Biokémia

Ízelítő

Az ovulációt követően a petefészekből kilökődött petesejt bekerül a méhkürtbe, és megkezdi vándorlását a méh felé.

 

A tüszőrepedést követően a petesejt mindössze 1-2 napig alkalmas a megtermékenyítésre. Ha ez alatt az idő alatt nem találkozik hím ivarsejttel, elsorvad, és felszívódik a petevezetőben. A szeretkezés során a hüvelybe jutó hím ivarsejtek ostoruk csapkodásával a méhen áthaladva érik el a petevezetőt. Út közben a több száz millió spermium nagy része elpusztul, csak a legéletképesebbek érnek célba. A petevezetőben történik a megtermékenyítés, azaz itt egyesül egymással a petesejt és a hím ivarsejt.

A hím ivarsejt feji része behatol a petesejtbe, és a két ivarsejtsejtmagjának összeolvadása után kialakul a megtermékenyített petesejt, más néven zigóta. A zigótában egyesülnek a két szülő öröklődő tulajdonságai: a petesejt sejtmagjának örökítő anyaga az anyai, a hím ivarsejté az apai tulajdonságokat hordozza.

A test fő részei

 
fej
nyak
törzs
mellkas
has
medence
felső végtagok (vállöv, felkar, könyök, alkar, csukló, kéz)
alsó végtagok (medenceöv, comb, térd, lábszár, boka, lábfej)

 

10 perces hasizom gyakorlat

 Egy kis felülés, súllyal megtoldva. A hasizomgyakorlatok különösképpen összeköttetésben vannak a hangulattal, akaraterővel. Összpontosítsunk az izomösszehúzódásokra és ne kapkodjunk. A felsőtestünket emeljük a hasizmokkal, ne a nyakunkat.

Feszítsük meg a hasizmokat, mintha arra készülnénk, hogy valaki egy gyomrost készülne adni. Négykézláb kezdünk, majd ellentétes oldalon lévő végtagokat kinyújtjuk; mindeközben a hasizmok feszítésével segítjük az egyensúly megtartását.

 

A gyakorlatot akkor végezzük megfelelően, ha vállunk, csípőnk és bokánk egy vonalban vannak, mintha két üveglap között lennénk. Ez a gyakorlat különösen ajánlott futók számára az oldalt lévő izmok megerősítésére.

 

Mielőtt elkezdenénk a gyakorlatot, ezúttal is érdemes megfeszíteni a hasizmokat. Hanyatt fekve, felhúzott térdünket érintsük meg az ellentétes könyökkel. A gyakorlat végzése közben törekedjünk a felsőtest fordítására ahelyett, hogy könyökünkkel nyúlnánk.

 

Bár állógyakorlat, nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. V-alakban ülve kezünket kinyújthatjuk az egyensúly megtartása érdekében. A hasizmokat ismét feszítsük meg és röviden, egyenletesen lélegezzünk.

 

Ismétlés, amennyiszer jól esik!