Biokémia

A kémia jelenléte

A kémiát kikerülni szinte lehetetlen.

Átjárja hétköznapjainkat, sokszor láthatatlanul. Kémiai ismeretek nélkül nem lenne házunk, autónk, mobiltelefonunk és még rengeteg olyan dolog, amire elsőre talán nem is gondolunk.

Képzeljék el utolsó vasárnapi ebédjüket!

Rántott hús körettel, salátával. Jól gondolom, hogy Önök is megbolondították valamivel a felvágott zöldségeket?

Az ecetes öntet reakcióba lép a zöldség valamely összetevőjével. Rántotta készítésénél a tojás fehérjéi elvesztik hidrátburkaikat, az alkotó aminosavak „maradék végei” újabb kötéseket hoznak létre egymással, ekkor fizikai formájuk (halmazállapotuk) is megváltozik.

Desszertnek készítsünk egy süteményt, melyhez elengedhetetlen hozzávaló a sütőpor! Legnagyobb részében nátrium-hidrogén-karbonátból áll (NaHCO3), amiből - melegítés hatására - igen sok szén-dioxid keletkezik: egy kis zacskó sütőporból szobahőmérsékleten három és félliternyi szén-dioxid gáz termelődik.

A sütés hőmérsékletén ennél is több! Egy része nyilván eltűnik, de azért jól „felfújja” a sütit. Bár a „felfújás” már fizikai folyamat, a bomlás kémiai.

 

 

Vagy esetleg: Először nézzünk be a fürdőbe itt rengeteg mindent találunk: háztartási sósavat, NaOH-t (lefolyótisztító) mosószert/szappant, hipót és sok egyéb francos márkájú tisztítószert melynek nagy része illatosított hipó vagy sósav, mert így a kisgyerek könnyebben megissza (az a gyerek aki a sima hipót meghúzza annak a fejében nincs rendben valami, az ocsmány üvegnek és szagnak elég visszatartó ereje van, viszont a szép színes üvegben lévő virágillatú domestosnak lehet, hogy nem tud ellenállni a mit sem sejtő gyerek). Az üvegek nagy részén "gyerekzár" van, ennek kinyitási módszere rá van írva és rajzolva a dobozra, így a gyerek nyitja ki hamarabb, mert ő a rajzott nézi, míg a felnőtt inkább olvassa és elbíbelődik a kinyitással. Így a gyerekzárnak nincs valami sok értelme.

Kémia jelenléte a földön

A világegyetemben tehát előfordul az összes elem, de legfőképen a hidrogén alkotja a túlnyomó (74%) részét.

A világegyetemet 99,9 tömeg %-ban a legkisebb rendszámú két elem, a hidrogén és a hélium alkotja.

A kémia és a biológia keveredése
             -Szerves kémia-


A szerves kémia a szénvegyületek kémiája.

Első pillanatban talán meglepően hangzik, hogy a periódusos rendszer egyetlen elemének, a szénnek ma több ismert vegyülete van, mint az összes többi elemnek együttvéve.

A vegyületek nagy számát az biztosíthatja, ha minél több kapcsolódási lehetősége van egy atomnak. A szén esetében ez az elvárás teljesül, hiszen a második periódusba tartozik. A második periódusba tartozó elemek közül éppen a szén alkalmas a legtöbb kovalens kötés létesítésére: négy vegyértékelektronja más atomokkal vegyülve négy kötő elektronpárt alakíthat ki.

A szén az egyetlen elem, amelynek atomjai földi körülmények között képesek egymással hosszú láncokká, sőt különböző nagyságú gyűrűkké kapcsolódva stabilis molekulákat létrehozni.

A gyűrűk, láncok stabilitását más, ún. heteroatomok (pl. O, N, S) beépülése sem változtatja meg jelentős mértékben.